Tips voor een succesvol horecaterras

Het kiezen van het juiste meubilair voor jouw horecazaak is essentieel voor het creëren van een uitnodigende en sfeervolle omgeving. In deze blog delen we onze best verkochte horecameubels, die niet alleen stijlvol en comfortabel zijn, maar ook duurzaam en functioneel. Laat je inspireren door onze topkeuzes. 

Ontdek hoe je jouw horecazaak kunt omtoveren tot een plek waar gasten graag terugkomen. In ons assortiment vind je eigentijdse en comfortabele stoelen, elegante tafels en veelzijdige barkrukken: voor ieder wat wils. 

Een succesvol horecaterras is natuurlijk een terras waar een goede omzet wordt gedraaid. Maar ook een terras waar gasten het prettig vinden, waar ze lekker kunnen genieten van het mooie weer en van heerlijke drankjes en gerechten. Met de juiste indeling, comfortabele terrasmeubels en onderstaande tips en ideeën gaat dat zeker lukken. 

1. Maak een vlekkenplan 

Bepaal van tevoren de indeling van het terras met een vlekkenplan. Een vlekkenplan is een gedetailleerde indeling of plattegrond waarin verschillende zones of gebieden (de zogenaamde vlekken) op het terras worden weergegeven. Denk hierbij aan zitplaatsen, looppaden, afwisseling in hoogtes, decoratie zoals plantenbakken en parasols. Optimaliseer de ruimte door de juiste combinatie van grote en kleine tafels te gebruiken. Zo benut je de volledige capaciteit van het terras, zonder dat het te druk aanvoelt.  

Een vlekkenplan helpt bij het efficiënt inrichten van de ruimte, waardoor de gastbeleving wordt geoptimaliseerd, maar ook het werken op het terras soepel verloopt. 

2. Bepaal de routing 

Het is belangrijk om in het vlekkenplan voldoende ruimte te maken voor de looplijnen op het terras. Dit is voor de medewerkers, zodat zij zich goed kunnen verplaatsen over het terras. Duidelijke paden en looproutes zorgen voor een tijdsbesparing. Vul dit aan met een duidelijke tafelnummering op de tafels, zodat gasten niet te lang op hun bestelling hoeven te wachten. Paden en looproutes zijn dus ook handig voor de gasten, omdat zij bijvoorbeeld gemakkelijk naar binnen kunnen lopen zonder andere gasten te storen. Dit verhoogt de efficiëntie en veiligheid. 

3. Kies comfortabel en duurzaam horecameubilair 

Voor de inrichting en uitstraling van het horecaterras is het van belang om te kiezen voor comfortabel en duurzaam terrasmeubilair dat bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Kies voor meubelen die qua stijl aansluiten bij jouw horecazaak. Zorg dat het terrasmeubilair aansluit bij de stijl van de menukaart. Een bistrokaart vraagt om lichtere, elegante meubels, terwijl robuustere terrastafels en -stoelen beter passen bij een barbecue-menu. 

Het is verstandig om op voorhand na te denken over de noodzaak of tafels en stoelen gemakkelijk te verplaatsen zijn, bijvoorbeeld bij evenementen. Het kan handig zijn om de indeling snel te kunnen aanpassen aan de wensen van je gasten of het aantal gasten.  

Praktisch horecameubilair is natuurlijk degelijk en stevig, maar ook snel en gemakkelijk schoon te maken. Uiteraard staat het comfort van gasten voorop: gasten die lekker zitten, zijn geneigd om meer te bestellen en komen graag vaker terug. 

 4. Zorg voor sfeer en stopkracht 

Zorg voor een uitnodigende ambiance met sfeerverlichting, zoals lantaarns, kaarsen of lichtsnoeren. Dit maakt het terras aantrekkelijk, zowel overdag als ’s avonds. Maar ook plantenbakken zorgen voor gezellige hoekjes en wat beschutting. Met een verzorgde inrichting zet je een luxe en gastvrije uitstraling neer. Gebruik stijlvolle servetten, mooi tafelservies en zorg voor een schone en opgeruimde omgeving. 

Denk ook aan parasols, pergola’s of schaduwdoeken om de gasten te beschermen tegen de zon. Dit is natuurlijk comfort verhogend, maar zorgt er ook voor dat ze langer blijven zitten. Datzelfde geldt voor heaters. Wanneer het ’s avonds afkoelt, is het voor gasten prettig als ze nog lekker warm buiten kunnen blijven zitten. Het verlengt je terrasseizoen en werkt heel snel omzetverhogend. 

Maak je terras bovendien zo aantrekkelijk dat voorbijgangers even moeten stoppen om te kijken. Dit kan door opvallende decoratie, interessante menu-items op het bord of een gezellig samenzijn van gasten. Deze stopkracht zorgt voor het moment waarop voorbijgangers beslissen om bij jou aan te schuiven of toch te kiezen voor het terras van de buurman. 

5. Overweeg een kleiner en seizoensgebonden terrasmenu 

Misschien is het voor de keuken handiger om op het terras dezelfde kaart te hanteren als binnen, maar het kan ook praktisch zijn om een aangepaste, kleinere terraskaart te maken. Daarmee voorkom je te veel verschillende bestellingen. Kies op deze terraskaart dranken en gerechten met een snelle bereidingstijd. Op deze manier blijven wachttijden kort en blijft de focus op gastvrijheid, service en kwaliteit. 

Verhoog de omzet door seizoensgebonden gerechten en drankjes aan te bieden die aansluiten bij het weer en de sfeer van het terras. Homemade ijsthee en frisse cocktails doen het goed op warme dagen. Richting de herfst zijn chai lattes en pumpkin spice drankjes natuurlijk erg gewild. Met een kleiner menu is het ook makkelijker om in te spelen op de seizoenen of wisselende weersomstandigheden. 

Zorg er sowieso voor dat de medewerkers de menukaart kennen en leer ze suggesties doen bij gasten die twijfelen. Op die manier kunnen zij bepaalde gerechten of drankjes actief promoten. Vaak staan gasten open voor een advies en zijn ze bereid net iets meer uit te geven. Een borrelplankje of makkelijke snack doet het altijd goed bij een drankje. Verkoop een fles wijn in plaats van een glas wijn. Adviseer een emmer vol ijs en flesjes bier in plaats van twee losse biertjes. De collega’s op het terras hoeven minder te lopen, gasten hoeven niet te wachten en de omzet krijgt al snel een boost.  

Gastvrijheid is prioriteit 1 op succesvol terras 

Met bovenstaande tips is een succesvol horecaterras dichtbij. Maar, hoe comfortabel de terrasstoelen ook zitten en hoe efficiënt de indeling ook is: als de gastvrijheid niet in orde is, is het terras niet succesvol. Train de medewerkers dan ook om altijd vriendelijk en attent te zijn. Een warm welkom en persoonlijke service zorgen ervoor dat gasten terugkeren en de omzet stijgt. Dát is pas een succesvol terras. 

Succesvol horecaterras 1 600x600 - Tips voor een succesvol horecaterras

GEWIJZIGDE OPENINGSTIJDEN MAGAZIJN

Let op: vanaf heden gelden andere openingstijden voor ons logistieke centrum.

– op werkdagen van 8.00 uur tot 16.00 uur
– op zaterdagen van 9.00 uur tot 11.30 uur

Wij verzoeken u vriendelijk om bestellingen binnen deze tijden af te halen. Bij voorbaat hartelijk dank!