Tips voor het reinigen van horecameubels

Jouw gasten eten het liefst aan een schone tafel. Natuurlijk! Jij weet als geen ander dat een gastvrije omgeving ook een schone omgeving is. Het regelmatig reinigen van de horecameubels is daarbij heel belangrijk. Dat zorgt niet alleen voor een prettige sfeer, maar draagt ook bij aan de voedselveiligheid en algemene hygiëne van je zaak. We hebben acht praktische tips op een rij gezet voor je.

1. Ken het materiaal van je meubels en pas de methode daarop aan

Niet alle horecameubels zijn hetzelfde en dat geldt ook voor de manier waarop je ze moet reinigen. Verschillende materialen vereisen verschillende schoonmaakmethoden en -middelen. Zo zijn houten tafels en stoelen gevoeliger voor vocht en moeten deze met een licht vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel worden afgenomen. Metalen meubels kunnen vaak worden schoongemaakt met wat sterker schoonmaakmiddel, terwijl kunststof oppervlakken goed gereinigd kunnen worden met een allesreiniger.

2. Gebruik voedselveilige schoonmaakmiddelen

Voedselveiligheid is van het grootste belang. Zorg ervoor dat de schoonmaakmiddelen die je gebruikt voedselveilig zijn, vooral voor oppervlakken waar eten en drinken op worden geserveerd, zoals tafels en bars. Schoonmaakmiddelen die agressieve chemicaliën bevatten, zijn schadelijk voor de gezondheid en mogen niet worden gebruikt in ruimtes waar voedsel wordt bereid of geserveerd.

Kies voor middelen die speciaal zijn ontworpen voor de horeca en die duidelijk vermelden dat ze veilig zijn voor gebruik in voedselbereidingsruimten.

3. Regelmatige reiniging gedurende de dag

De meubels in jouw zaak en op het terras worden de hele dag door intensief gebruikt. Stoelen, tafels en barmeubels worden continu aangeraakt en er wordt zo nu en dan op gemorst. Om de hygiëne op peil te houden, is het belangrijk om meubels meerdere keren per dag snel tussendoor schoon te maken. Gebruik hiervoor een spray en microvezeldoekjes om snel vuil te verwijderen en bacteriën te doden. Dit bespaart je veel tijd aan het einde van de dag en zorgt ervoor dat je gasten lekker kunnen genieten.

4. Voorkom slijtage bij houten meubels

Houten horecameubels zijn stijlvol, maar vereisen wel wat extra zorg. Voorkom slijtage door het hout niet te veel bloot te stellen aan vocht en warmte. Reinig houten tafels en stoelen met een vochtige doek en droog ze direct af om waterschade te voorkomen. Gebruik eens per maand een meubelolie of -was om het hout te voeden en de glans te behouden.

5. Reinig de bekleding van horecameubels regelmatig

Stoelen en banken met stoffen bekleding hebben soms wat extra aandacht nodig. Deze meubels kunnen vlekken en geurtjes absorberen, vooral in een drukke horecazaak. Zorg ervoor dat textiel regelmatig wordt gestofzuigd en dat vlekken zo snel mogelijk worden verwijderd. Gebruik een textielreiniger of laat ze professioneel reinigen wanneer nodig. Je kunt ook een bekledingreiniger huren bij een verhuurder van gereedschap voor de grote schoonmaak. Voor leer zijn speciale leerreinigers aan te raden, om zo het materiaal in goede conditie te houden.

6. Desinfecteer na sluitingstijd grondig

Aan het einde van de werkdag is het belangrijk om alle horecameubels grondig te reinigen en desinfecteren. Gebruik hiervoor een desinfectiemiddel dat geschikt is voor horecagebruik en voedselveilige oppervlakken. Denk aan tafels, stoelen, barkrukken, trapleuningen en alle andere meubels die veel worden aangeraakt. Dit voorkomt de verspreiding van bacteriën en virussen en zorgt ervoor dat de zaak de volgende dag weer fris en hygiënisch kan worden opgestart.

7. Vergeet de onderkant van tafels en stoelen niet schoon te maken

Bij het schoonmaken van horecameubilair wordt de onderkant van tafels en stoelen nog wel eens over het hoofd gezien. Hier hoopt zich echter ook vuil en stof op. Bovendien kunnen kruimels en etensresten tussen de stoelpoten blijven hangen. Plan daarom regelmatig een grondige schoonmaak waarbij ook de onderkant van meubels wordt schoongemaakt. Dit zorgt voor een volledig schone omgeving en voorkomt dat vuil zich ophoopt op plaatsen die minder goed zichtbaar zijn.

8. Plan een grote schoonmaak

Naast de dagelijkse schoonmaak is het ook belangrijk om jaarlijks of halfjaarlijks een grote schoonmaak voor het horecameubilair in te plannen. Hierbij worden alle meubels grondig gereinigd, inclusief moeilijk bereikbare plekken en stoffering. Overweeg om professionele schoonmakers in te schakelen voor dit soort intensieve schoonmaakbeurten, zodat je zeker weet dat het grondig gebeurt.

Het is verstandig om altijd de reinigingsinstructies van de fabrikant van het horecameubilair te raadplegen om schade te voorkomen. Onze adviseurs kunnen je daarbij helpen. Neem gerust contact met ons op!

Reinigen 1 600x399 - Tips voor het reinigen van horecameubels